Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

  کانال تلگرام اهل ولاء کانال تلگرام اهل ولاء اینستاگرام اهل ولاء


جمعه ۳۱ فروردين
۱۴۰۳

10. شوال 1445


19. آوریل 2024






ابی بصیر

ابوبصیر

ابوبصیر لیت بن بختری مرادی از اصحاب بزرگ امام صادق (ع) بود.

امام صادق او و سه تن دیگر از اصحابش را به بهشت بشارت داده و فرموده بود:

آنان چهار انسان والا مقام و امینان الهی بر حرام و حلال هستند. اگر این چهار تن نبودند، ثمره نبوّت از بین می‌رفت. ( سه تن دیگر عبارت بودند از :بردی بن معاویه عجلی، محمد بن مسلم و زراره).

ابوبصیر کنیه‌ای مشترک میان یحیی بن قاسم ِ نابینا و لیت بن بختری است. در منابع تاریخی، این دو شخصیت به دلیل یکی بودن کنیه‌شان گاهی با هم اشتباه شده‌اند ولی ابوبصیر معروف همین لیت بن بختری است.(۱)

» مقامات برید، زراره، محمد بن مسلم و ابوبصیر

و در آنجا نیز أبْطَالی‌ از علم‌ و دانش‌ موجود می‌باشند که‌ امام‌ زین‌ العابدین‌ علیه‌السّلامرا ادراک‌ ننموده‌اند، و به‌ خدمت‌ امامَیْن‌ باقِرَیْن‌ صَادِقَین‌ علیهماالسلام فائز گشته‌اند.

از زمرة‌ آنان‌ است‌ بُرَیْد بن‌ مُعَاوِیَة‌ عِجْلی‌، و أبو بَصیر أصْغَر لَیْثُ بْنُ مُراد بَخْتَری‌ مُرادی‌، و أبوالحسن‌ زُرارة‌ بن‌ أعْیَن‌، و أبوجعفر محمد بن‌ مُسْلِم‌ بن‌ رباح‌ کوفی طائفی‌ ثقفی‌ و جماعتی‌ دگر از أعلام‌ هدایت‌، و چراغهای‌ ضلالت‌ و تاریکی‌ که‌ اینک‌ مقام‌، اقتضای‌ استقصای‌ تعدادشان‌ را نمی‌کند.

امّا این‌ چهار نفر به‌ مقام‌ قرب‌ نائل‌ گردیدند، و به‌ بالاترین‌ نصیب‌ و مقام‌ أعلا و أسْنی‌' فائز شدند، تا به‌ جائی‌ که‌ چون‌ حضرت‌ امام‌ صادق‌ علیه‌السّلام آنان‌ را یاد کرده‌، فرمود:

هَوُلاَءِ اُمَنَاءُ اللهِ عَلَی‌ حَلاَلِهِ وَ حَرَامِهِ. وَ قَالَ: مَا أجِدُ أحَداً أحْیَی‌ ذِکْرَنَا إلاَّ زُرَارَةُ، وَ أبوبَصِیرٍ لَیْثٌ، وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ، وَ بُرَیْدٌ. وَ لَوْلاَ هَوُلاَءِ مَاکَانَ أحَدٌ یَسْتَنْبِطُ هَذَا. ثُمَّ قَالَ: هَوُلاَءِ حُفَّاظُ الدِّینِ وَ اُمَنَاءُ أبِی‌ عَلَی‌ حَلاَلِ اللهِ وَ حَرَامِهِ، وَ هُمُ السَّابِقُونَ إلَیْنَا فِی‌ الدُّنْیَا، وَ السَّابِقُونَ إلَیْنَا فِی‌ الا´خِرَةِ.

«ایشانند که‌ أمینان‌ خدا هستند بر حلالش‌ و حرامش‌. و فرمود: من‌ نیافتم‌ کسی‌ را که‌ یاد ما و ذکر ما را زنده‌ نگه‌ دارد مگر زُراره‌ و لَیْث‌ أبوبصیر، و محمد بن‌ مسلم‌، و بُرَیْدَه‌. و اگر ایشان‌ نبودند هیچ‌ کس‌ را توان‌ آن‌ نبود که‌ این‌ امر را استنباط‌ کند. و پس‌ از آن‌ فرمود: ایشانند حافظین‌ دین‌ خدا و أمینان‌ پدرم‌ بر حلال‌ خدا و حرام‌ خدا، و ایشانند سبقت‌ گیرندگان‌ به‌ سوی‌ ما در دنیا، و سبقت‌ گیرندگان‌ به‌ سوی‌ ما در آخرت‌.»

آن حضرت‌ علیه‌السّلام فرمود: بَشِّرِ الْمُخْبِتِینَ بِالْجَنَّةِ. - ثُمَّ ذَکَرَ الارْبَعَةَ.

«بشارت‌ دهید اهل‌ إخبات‌ و خشوع‌ را به‌ بهشت‌. - و پس‌ از آن‌ این‌ چهار تن‌ را ذکر فرمود.»

و در ضمن‌ کلامی‌ طولانی‌ که‌ از آنان‌ یاد می‌کند می‌فرماید: کَانَ أبِی‌ ائْتَمَنَهُمْ عَلَی‌ حَلاَلِ اللهِ وَ حَرَامِهِ، وَ کَانُوا عَیْبَةَ عِلْمِهِ، وَ کَذَلِکَ الْیَوْمَ هُمْ عِنْدِی‌ مُسْتَوْدَعُ سِرِّی‌، وَ أصْحَابُ أبِی‌ حَقّاً، وَ هُمْ نُجُومُ شِیعَتِی‌ أحْیَاءً وَ أمْوَاتاً. بِهِمْ یَکْشِفُ اللهُ کُلَّ بِدْعَةٍ، وَ یَنْفُونَ عَنْ هَذَا الدِّینِ انْتِحَالَ الْمُبْطِلِینَ وَ تَأوِیلَ الْغَالِینَ – اه.

پدرم‌ ایشان‌ را بر حلال‌ خدا و حرام‌ خدا أمین‌ می‌دانست‌. ایشان‌ صندوق‌ علم‌ پدرم‌ بودند و همچنین‌ ایشان‌ امروز نزد من‌ محلّ ودیعت‌ و أمانت‌ نهادن‌ أسرار من‌ می‌باشند. و حقّاً اصحاب‌ پدرم‌ بودند، و ستارگان‌ راهنمای‌ شیعیان‌ من‌ هستند، چه‌ زنده‌ باشند و چه‌ بمیرند. به‌ واسطة‌ آنان‌ است‌ که‌ خداوند هر بدعتی‌ را می‌زداید و از بین‌ می‌برد، و آنان‌ از این‌ دین‌، دستاوردهای‌ اهل‌ باطل‌ را که‌ می‌خواهند خود را بدان‌ ببندند و آن‌ دستاوردها را داخل‌ دین‌ کنند، و تأویلهای‌ نابجای‌ غلوکنندگان‌ را نفی‌ می‌کنند و دور می‌سازند.»

الی‌ غیر ذلک‌ از کلمات‌ شریفه‌اش‌ که‌ برای‌ آنان‌ از فضیلت‌ و شرافت‌ و کرامت‌ و ولایت‌ به‌ مقداری‌ اثبات‌ کرده‌ است‌ که‌ عبارت‌ گنجایش‌ بیان‌ آن‌ را ندارد.

و با وجود این‌، أعداء اهل‌ بیت‌ به‌ هر تهمت‌ و بهتان‌ آشکاری‌ ایشان‌ را رمی‌ کردند و متّهم‌ داشتند، به‌ طوری‌ که‌ ما در کتابمان‌ به‌ نام‌ «مُخْتَصَرُ الْکَلاَمِ فِی‌ مولِّفی‌ الشِّیعَةِ مِنْ صَدْر الاءسْلاَم‌» به‌ شرح‌ و تفصیل‌ آن‌ پرداخته‌ایم‌. و این‌ بهتانها و افتراءها ضرری‌ به‌ علوّ مقام‌ و عظمت‌ منزلت‌ و سموّ رفعت‌ آنها در نزد خدا و رسول‌ خدا و مومنین‌ وارد نمی‌کند، همچنانکه‌ حسادت‌ برندگان‌ بر پیامبران‌، برای‌ پیامبران‌ نیفزودند مگر رفعت‌ را، و در شرایع‌ و أدیانشان‌ اثری‌ نگذاردند مگر انتشار نزد اهل‌حق‌، و قبول‌ و پذیرش‌ در نفوس‌ صاحبان‌ اندیشه‌ و خردمندان‌ دارای‌ تأمّل‌ و تفکّر را.

علم‌ در ایّام‌ حضرت‌ صادق‌ علیه‌السّلام انتشار پیدا کرد به‌ حدّی‌ که‌ برتر و بیشتر از آن‌ متصوّر نبود، و شیعیان‌ پدرانش‌: از هر راه‌ و کوره‌ جادّه‌ و عقبه‌های‌ دور و دراز به‌ سوی‌ وی‌ شتافتند. حضرت‌ به‌ همة‌ ایشان‌ با خوشروئی‌ و انبساط‌ إقبال‌ نمود و ب انس‌ و محبّت‌ به‌ آنان‌ راه‌ را برای‌ همه‌ گشود، و بی‌محابا راه‌ داد، و در تربیت‌ ثقافی‌ و فرهنگی‌ آنان‌ از هر گونه‌ سعی‌ و جدّیّتی‌ بلیغ‌ دریغ‌ ننمود، و در تعلیم‌ و واقف‌ ساختن‌ آنها بر أسرار علوم‌، محلّ خالی‌ بجای‌ نگذاشت‌، و از دقایق‌ حکمت‌ و حقایق‌ امور سیراب‌ و سرشارشان‌ کرد.(۲)

»»»پی نوشت ها:

۱/ تحفه الاحباب،‌ شماره ۵۵۴،‌ ص ۴۲۲ از رجال نجاشی

۲/ امام شناسی ج ۱۷ و ۱۶ ص ۴۶

--------------------------------

» لینک مرتبط:

* معرّفی کتاب: مسند ابی بصیر

 

افزودن نظر

هرگونه نظرات توهین آمیز و نسبتهای غیر مسلم احراز نشده و خلاف شرع حذف خواهد شد





کد امنیتی
بازنشانی